Fargebruk og inspirasjon (Norwegian text)

En kunstner er mester i det å bryte grenser. Det visuelle bildet endres til det ukjente med mål om å forbedre eksisterende innhold.

Her blir vi vitne til kunstnerens indre visjon og virkelighetsbilde, omformet til en palett av ulike farger og nyanser.

Farger kan uttrykke følelser og ideer

Billedkunst består av en rekke forskjellige grener. Det inkluderer blant annet maling, tegning, mosaikker og illustrasjonsarbeid. Billedkunst utgjør også en særdeles viktig del av det norske kulturlivet. Ikoniske norske malere og illustratører inkluderer navn som Edvard Munch og Pushwagner.

Som kjent er det mulig å uttrykke følelser via bruken av farger, hvor sort og hvitt er de to mest kjente eksemplene. Rent teknisk kan verken hvitt eller sort klassifiseres som «farger», men det gjør jobben vår enklere.

Hvitt er simpelthen tilstedeværelsen av alle lysets bølgelengder, mens sort absorberer lyset. Vi forbinder sort med begravelser, død og andre triste begivenheter. Sort er et uttrykk for tomhet, lengsel og det ukjente.

Lyset er derimot fremhevet som en parallell til det gode. Den regelen gjelder særlig innenfor kristen litteratur og kunst, samt et knippe andre religioner.

Bruken av ulike farger og nyanser har derfor stor betydning for hvordan vi tolker billedkunst, samtidig som det sender en unik beskjed.

Sinnstemning

En interessant detalj ved de største kunstneriske mesterverkene er muligheten til å tolke malerens sinnsstemning. Kunstverket Skrik malt av Edvard Munch er et godt eksempel.

Legg merke til bruken av røde og oransje farger i himmelhvelvingen. Fargebruken er et utrykk for desperasjon og nød i en verden som «blør».

Kunstneren slet i mange år med alvorlig depresjon og alkoholmisbruk. I Skrik gir han utrykk for sine tanker og følelser på en brutalt ærlig måte.

En blodrød himmel penetrer regnbuehinnen til den som iakttar bildet. «Skrik» er en fortelling om et menneske som ikke føler noen tilhørighet til menneskets industrialiserte levevilkår. Maleriet er et uttrykk for desperasjon, angst og fortvilelse over det unngåelige, forsterket via Munch’s fargelegging.

Dersom du skulle trenge finansiering til å kjøpe malerier, kan dette ordnes gjennom vår samarbeidspartner her og via søk lån på dagen.

Publisert